Home $ Kinderdenktank Energiek Beuningen

Kinderdenktank Energiek Beuningen

Zo groen zijn onze kinderen
Klik hier voor het hele artikel

Kinderdenktank Energiek Beuningen

Beuningen wil over 22 jaar energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gemeente samen met onder meer inwoners en ondernemers evenveel energie opwekt als verbruikt. Om dit doel te halen, is het project Energiek Beuningen 2040 opgezet. Hierin is ook een rol weggelegd voor de jonge inwoners. Daarom besloot de gemeente in overleg met alle basisscholen en Het Dijkmagazijn – deze stichting geeft onder meer veldlessen aan scholieren – om een ‘Kinderdenktank 2040’ in het leven te roepen.

Idee is dat de kinderen ambassadeur zijn voor hun eigen duurzame toekomst en dat ze daar dan als woordvoerder aandacht voor vragen.

Zeventien leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Beuningen denken komende schooljaren mee over een duurzame toekomst. Ook van onze school zijn er twee afgevaardigden; één leerling uit groep 7 en één leerling uit groep 8. Tijdens eerste bijeenkomsten, zowel vorig schooljaar als dit schooljaar, bespreken de leerlingen in de denktank wat zij en hun klasgenoten, die ze in de denktank ook vertegenwoordigen, belangrijk vinden op het gebied van duurzaamheid. Zwerfafval blijkt een grote ergernis. Maar ook zuinig zijn, eerlijkheid, een groene omgeving en gezondheid zijn belangrijke issues. Vervolgens zijn door alle leerlingen al de eerste acties bedacht. Zoals zelf energie opwekken met trappers, meer kansen voor bijen, stimuleren van fietsen, milieuvriendelijker vervoer en meer zonnepanelen.

Dit schooljaar zullen onze leerlingen Winssen en De Wegwijzer vijf keer vertegenwoordigen in de Kinderdenktank om plannen uit te werken. De zonnepanelen op het dak van ons gebouw zijn in ieder geval een goede start!